Zauvijek Tose Proeski....

Da ga ne zaboravimo i da ostane u nasim srcima... ZAUVIJEK TOSE PROESKI...25.01.1981 - 16.10.2007...R.I.P

20.05.2008.

Porin (stare informacije)

Pjesmom godine proglašena je Igra bez granica Miroslava Rusa, u izvedbi tragično preminuloga makedonskog pjevača Toše Proeskog. Dok je preuzimao nagradu, Rus, ogrnut šalom s uzorkom makedonske zastave, kazao je da ovo nije obična nagrada i da osobito zahvaljuje upravo Toši. Time je valjda i završila saga i natezanje oko nominacija za pokojnog pjevača koji nije hrvatski državljanin.
Zašto su porinovci u krivu i kad su u pravu? 
I ove se godine opet jako zakuhalo oko Porina nakon što je Upravni odbor eliminirao iz konkurencije Tošu Proeskog. Stavimo emocije prema tragičnoj sudbini makedonskog pjevača po strani, situacija je čista kao suza. 
Porin je hrvatska diskografska nagrada i dodjeljuje se hrvatskim glazbenicima, što Proeski ni po čemu nije, pa ni po tome što je surađivao sa hrvatskim skladateljima, producentima i diskografima. No, porinovci bi se morali ozbiljno zapitati zašto ih se ovih dana, ali i često u sličnim situacijama, u medijima tretira kao skandal-mejkere, amatere i negativce čak i kada su u pravu. Ponavljam, kao u ovom slučaju. Ili kad inzistiraju na tome da Edo Maajka ima pravo na Porin a Toše nema. 
S jedne je strane to zato što se Porinom bavi dio novinara koji nekritički preuzima stavove i sintaksu njezinih sudionika koji sebi vole tumačiti stvari onako kako njima odgovara, a ne onako kako pravila Porina jasno određuju. Da ne velim da postoje i takvi novinari koji se svjesno jasno postavljaju kao promotivni agenti određenih estradnih skupina koje je zapravo baš briga hoće li taj isti Porin kojega se žele domoći imati određeni dignitet ili neće. 
A neki od njih svoju šansu za osvajanje nagrade upravo i vide u tome da mu prvo moraju oduzeti taj dignitet. Ipak, za porinovce je najvažnije da shvate koliko sami pridonose srozavanju nekadašnjega entuzijazma i ugleda nagrade. Neprestani sukobi među utemeljiteljima, vječna natezanja s HTV-om, borbe za funkcije, odnosno vlastite beneficije, seljačke dodjele, nepostojanje prave diskografske industrije, odnosno igranje diskografije s prevelikim brojem kategorija koje se nemaju čime puniti, doveli su do priličnoga rasapa. 
I tko sada od svih porinovaca može imati dovoljno autoriteta da trenira strogoću i drži se nekih kriterija u svijetu koji je uglavnom i sam – bez kriterija?

20.05.2008.

Toše Proeski - Eurosong 2004

20.05.2008.

Evrovizija - tragične sudbine

NEKE TRAGIČNE SUDBINE
Govoreći upravo o tužnim događajima na «Evroviziji» i oko nje, neizbežno je napomenuti da se sudbina teško poigrala sa pojedinim izvođačima. Francuska pevacica Betty Mars koja je zastupala svoju zemlju 1972. godine, kao i Nemac Günter Hoffmann (Evrovizija '83) su okončali svoje živote bacivši se sa prozora. Belgijanac Louis Neefs, Portugalac Carlos Paião i mladi makedonski pevač Toše Proeski su stradali u saobraćajnim nesrećama, dok su Magali, predstavnica Luksemburga na Evroviziji 1980. i Ofra Haza, izraelska vedeta sa Evrovizije '83 umrle od komplikacija izazvanih sidom. Beživotno telo tridesetogodišnjeg norveškog pevača Jana Wernera Danielsena (Evrovizija '94) je pronađeno u jesen 2006. godine u njegovom domu u Oslu, a u vezi misteriozne smrti italijanske dive Mie Martini (Evrovizija 1977. i 1992.), su kolale svakojake priče.

20.05.2008.

INTERVJU : Dr Dejan Ivanović, autor teksta za pesmu „Oro“

Lekari su angažovani u muzici ali i šire:
Imao sam veliku želju da neku od mojih pesama otpeva Toše Proeski i ta mi se želja ispunila kroz pesmu „Nesanica“, koju je Željko aranžirao za film „Ivkova slava“. To mi je bila posebna čast i zadovoljstvo, naročito kada znam da je i Tošetu to bila omiljena pesma, kaže dr Ivanović.
Sa kim ste (osim Joksimovića) najbolje sarađivali i koga biste voleli da interpretira vaše stihove?
- Volim kada moje pesme otpeva neko ko zna kako se to radi i tome ću se i ubuduće radovati. Zato mi je drago što ih osim Željka pevaju npr. Jelena Tomašević, Milena Vučić, Hari Varešanović. Sa saradnicima sam do sada imao pozitivno iskustvo. Imao sam veliku želju da neku od mojih pesama otpeva Toše Proeski i ta mi se želja ispunila kroz pesmu „Nesanica“, koju je Željko aranžirao za film „Ivkova slava“. To mi je bila posebna čast i zadovoljstvo, naročito kada znam da je i Tošetu to bila omiljena pesma. Ne mogu da ne iskažem svoju duboku žalost zbog preranog odlaska takvog pevača i čoveka.

Zauvijek Tose Proeski....
<< 05/2008 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Music
Zauvijek Proeskiboomp3.com

Posjetite i njegovu stranicu Myspace:
http://www.myspace.com/48299832

Tose Proeski - English - (exotic dream)


Tose Proeski - English - (why did you leave)


Tose Proeski - English - (a peice of european truth)


Tose Proeski - English -(when i see you)


Tose Proeski - English - (forgive me)


Tose Proeski - English - (i love you and i hate you)


Tose Proeski - English - (hey blue eyes girl)


Reklame:

Zosto otide


ZAUVIJEK TOSE PROESKI...