Dan zalosti

MAKEDONIJA se oprašta od svoje najveće pop zvijezde Toše Proeskog. Pogreb uz najviše državne počasti počeo je nešto prije 13.30 sati na gradskom groblju u rodnom mu Kruševu.Nepregledna kolona zaputila se za lijesom prema Tošinom posljednjem počivalištu.Na pogrebu se prema javljanju makedonskih medija nalazi više od 10 tisuća ljudi. Među okupljenim mnoštvom se nalaze visoki državni i crkveni dužnosnici, stanovnici Kruševa i cijele Makedonije, ali i brojni obožavatelji pokojnog Toše koji su doputovali u Kruševo kako bi ga ispratili na posljednji počinak."Ne odajte se alkoholu, drogi i drugim zlima, nego poput Toše iskoristite talente koje vam je Bog dao", poručio je arhiepiskop ohridsko-makedonski Stefan dodajući kako je "rijetko tko bio omiljen kao Toše" i "rijetko tko za života stekao toliko prijatelja"."Još uvijek ne možemo vjerovati da ga više nema među nama. Dijelio je s nama svoje uspone i padove, svoje ljubavne dileme i uspjehe, hitove. Bez tebe Toše, više nikad neće biti isto", rekao je jedan od Tošinih prijatelja u pozdravnom govoru."Makedonija je izgubila svoje najveće blago, svog najvećeg glazbenika. Nema utjehe. On nije bio umjetnik. On je bio remek djelo. Pozdravljam te u velikoj tuzi i boli zbog toga što si nas ostavio prerano", rekla je Tošina prijateljica Vesna Petruševska, te nakon toga zatražila pljesak za Tošu.
Gruevski: Na mjestu gdje se klanjamo herojima, klanjamo se Toši
"Toše je ušao u legendu", započeo je pozdravne riječi makedonski premijer Nikola Gruevski. "Makedonija je u suzama, izgubila je mnogo. Toše je bio taj koji se uvijek trudio Makedoniju svijetu prikazati u najboljem svjetlu", rekao je."Na ovom mjestu na kojem se klanjamo herojima, Makedonija se poklonila Toši Proeskom, velikanu makedonske glazbe", rekao je Gruevski ponovno ponavljajući kako je Toše bio uspješan, ali skroman. "Toše, ti si naš anđeo", završio je Gruevski.
Dan žalosti za Makedoniju

Zbog tragične pogiblje 26-godišnjeg pjevača, u Makedoniji je danas dan žalosti. Kruševo je proglasilo trodnevnu žalost.Sinoć je oko 19.30 sati iz Nove Gradiške, vojnim helikopterom, lijes s Tošinim tijelom krenuo prema Skopju. U pratnji su bili i djelatnici makedonskih ministarstava vanjskih i unutarnjih poslova. Tošu je jučer makedonska Vlada posthumno proglasila počasnim građaninom Makedonije.Helikopter je na aerodrom Aleksandar Veliki u Skopju stigao sinoć nešto iza 23 sata, odakle je, kako prenosi Makfax, automobilom prevezen u Kruševo.
"Toše si je napravio vječan spomenik u našim srcima"
Jutros je u 9 sati u crkvi Presvete Bogorodice u Kruševu, koja se nalazi u blizini Tošine rodne kuće, započeo crkveni obred povodom Tošine smrti."Toše si je napravio vječan spomenik u srcima stanovnika Kruševa, Makedonije i cijelog svijeta", rekao je tijekom obreda metropolit Petar.Komemoracija i odavanje posljednje počasti, započelo je u 10 sati pokraj spomenika Makedonium u Kruševu.Cijela Makedonija je u suzama, obavila ju je tuga i nevjerica. Vijesti o smrti Toše Proeskog, "pjevača anđeoskog glasa" u većini makedonskih medija su jedine vijesti iz zemlje. Televizijske postaje na svom programu cijelo vrijeme vrte njegove spotove, snimke koncerata, intervjue. Na radijskim postajama stalno se vrte njegove pjesme.Građani Makedonije su tijekom cijelog jučerašnjeg dana i noći u Kruševu i na glavnom gradskom trgu u Skopju palili svijeće i polagali cvijeće za preminulog Tošu.
"Recite Bogu da je vrlo arogantan"
Mnogi od Tošinih obožavatelja i prijatelja u izjavama za makedonske televizijske postaje rekli su kako su u prvom trenutku kada su čuli vijest o njegovoj smrti, pomislili kako je riječ o "nekoj grešci" ili pak "nečijoj lošoj prvoaprilskoj šali"."Hvala ti za sve  pjesme, sve note i za sve trenutke koje smo proveli uz tebe" i "Toše, anđeo si i uvijek ćeš ostati anđeo", samo su neke od poruka koje su njegovi obožavatelji upisivali u Knjigu žalosti otvorenu na glavnom trgu u Skopju. "Toše Proeski, sunce makedonsko, ugaslo je", rekla je jecajući jedna Tošina obožavateljica za Kanal5. "Danas sam izgubio vjeru u Boga, ako ga vidite, recite mu da je vrlo arogantan", rekao je jučer jedan od Tošinih obožavatelja.
Komemoracija u Hrvatskoj u 13 sati
Hrvatski obožavatelji koji se nisu zaputili prema Kruševu, od voljenog se Toše mogu oprostiti u Zagrebu u Multimedijalnom centru, u prostorijama HIT Recordsa, njegove izdavačke kuće za hrvatsko tržište, gdje će biti izravni prijenos njegova pogreba.Većina hrvatskih glazbenika, koji su za danas imali zakazane promocije ili koncerte, otkazali su ih iz poštovanja prema preminulom kolegi.Knjiga žalosti koja je jučer bila otvorena u zgradi Veleposlanstva Republike Makedonije u Zagrebu poslana je sinoć u Skopje.
Posljednji intervju s Tošom Proeskim
Toše Proeski sinoć je na makedonskom Kanalu 5 dao svoj posljednji intervju. Razgovarao je s Vesnom Petruševskom, voditeljicom šhowa "Vrteleška". S Vesnom Petruševskom i Tonijem Cetinskim razgovarali smo u Temi dana, a
donosimo i isječak iz njegovog posljednjeg intervjua.
zauvijekproeski
Blogger za naseg ANDJELA...da ga ne zaboravimo... TOSE VOLIMO TE...

Komentariši