Album za svjetsko tržište

Ako je vjerovati producentskoj ekipi Toše Proeskog, svi uspjesi na području cijele bivše Jugoslavije bili su za najveću makedonsku zvijezdu samo uvod za ono što je trebao biti izazov njegove karijere – proboj na inostrano tržište. Iako je duet s Anastacijom tada propao zbog neusklađenog rasporeda termina , Toše je početkom ove godine prionuo na snimanje engleskog albuma, za kojeg je prije tragične pogibije dovršio osam pjesama.
Proeski je s menadžericom Ljiljanom Petrović nekoliko puta boravio u muzičkim studijima u Londonu, te je počeo sarađivati s Richardom Englerom, producentom koji je bio zadužen za njegovu međunarodnu karijeru. Prema pisanju Pressa, tragedija je pogodila i njegove saradnike u Engleskoj, koji, ipak, smatraju da je Toše snimio odlične pjesme za koje bi bila prava šteta da ne ugledaju svjetlo dana.
Album je trebao biti objavljen početkom sljedeće godine, a za najavni singl odabran je duet s talijanskom zvijezdom Giannom Nanini. Njegovi će strani producenti, iz poštovanja još neko vrijeme pričekati s objavom albuma, no planovi za njegov prvi  projekt ne staju uprkos tragediji koja je pogodila cijeli Balkan.
Šta će se na kraju dogoditi s Tošinim engleskim pjesmama, odlučit će njegova menadžerica Ljiljana Petrović u dogovoru s producentima u Velikoj Britaniji, a svi koji su čuli njegove nove pjesme, jednoglasni su u mišljenju – pred Tošom je bila blistava svjetska muzička karijera.
Istovremeno britanski “Guardian” objavio je tekst o Tošetu Proeskom u kojem se navodi da se za njim na prostorima bivše Jugoslavije tuguje kao nekada za Titom.
“Smrt mlade pop zvijezde Tošeta Proeskog rastužila je ljude širom Balkana – ne samo u njegovoj rodnoj Makedoniji, već i u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Srbiji i Sloveniji. Proeski je bio jedinstven pjevač i umio je da gradi mostove između različitih nacija i etničkih grupa. Nije bilo osobe za kojom se toliko žalilo od smrti Maršala Tita 1980. godine”, navodi “Guardian”. Proeski je često bio nazivan balkanskim Elvisom Prislijem, mada je po muzičkom stilu najbliži Klifu Ričardu.
“Guadian” opisuje razvoj Tošetove karijere naglašavajući da je postigao veliki uspjeh duetom snimljenim sa kraljicom romske muzike Esmom Redžepovom.
“Bio je veliki dobrotvor i svetionik optimizma tamo gdje su loše vijesti uobičajena stvar. Tošinom smrću Balkan je ostao bez svoje jedinstvene internacionalne zvijezde”, zaključuje “Guardian”.

zauvijekproeski
Blogger za naseg ANDJELA...da ga ne zaboravimo... TOSE VOLIMO TE...

1 komentar

Komentariši