Tajna ljubav otkrivena nakon smrti

Nakon pogibije makedonskog pjevača njegovi albumi su razgrabljeni, a svaki dan iskrsavaju novi detalji, ali i kontroverze, iz njegovog kratkog života: rukometašica Andrijana Budimir tvrdi da je s njim bila u ozbiljnoj vezi, iako je on govorio da su samo prijatelji

Tjedan dana nakon pokopa makedonskog pjevača Toše Proeskog, koji je 16. listopada poginuo u prometnoj nesreći blizu Nove Gradiške, uz njegovo posljednje počivalište ne prestaju teći rijeke ljudi. Na grob 26-godišnje pop-zvijezde u njegovu rodnom Kruševu obožavatelji donose cvijeće, pale svijeće, ostavljaju plišane medvjediće i poruke, a uplakane djevojke ljube veliki Tošin poster koji ondje stoji. Njegovi spotovi i pjesme neprestance se vrte na televizijskim i radiopostajama diljem bivše Jugoslavije, u CD &kshopovima posljednjih su dana razgrabljeni njegovi albumi, a u medijima se svaki dan pojavljuju novi detalji iz pjevačeva prerano prekinutog života. I nove kontroverze.

Iako je u posljednjem intervjuu, koji je dao večer uoči smrti na makedonskoj televiziji, kazao da nema djevojku, ona se sada iznenada pojavila u javnosti. Nekoliko dana nakon njegove smrti, 28-godišnja srpska rukometašica Andrijana Budimir, s kojom je bio u vezi od 2001. do 2004., dala je intervju jednom hrvatskom tjedniku i otkrila da su njih dvoje od proljetos ponovno bili zajedno. Da su zajedno živjeli u Tošinoj 120 metara četvornih prostranoj kući u skopskom naselju Zlokuće i govorili o vjenčanju, čak i djeci.

 Isti dan kad je izišla Andrijanina ispovijest u kojoj je otkrila da je s Tošom često posjećivala njegovu obitelj u Kruševu, da su u njihovoj kući čak posljednji put zajedno spavali – držeći se cijelu noć za ruke – na internetu se pojavila vijest da je Tošin šurjak Slaven Risteski – zabranio Andrijani da uđe u Tošinu kuću u Skoplju.
Navodno se bojao da bi ona mogla iz nje uzeti iPod na kojem je snimka pjevačevog novog albuma na engleskom jeziku, i pokušati ga prodati, pa je od policije tražio da zapečate njegov dom. No, Ivo Kotevski, glasnogovornik MUP-a Republike Makedonije, kod kojeg smo provjerili točnost te informacije, sve je opovrgnuo.

Fatalni susret u kafiću

– Stan nije zapečaćen jer za to, barem zasada, ne postoje opravdani razlozi. Nije riječ o mjestu na kojemu je počinjeno kazneno djelo – kazao je Ivo Kotevski.
I krugovi bliski obitelji Proeski kažu kako je riječ o lažima. Nitko od Tošinih bližnjih nije tražio od policije da zapečati Tošinu kuću, niti Andrijani zabranio da u nju ulazi. No, oni tvrde da nije istinita Andrijanina izjava da je živjela s Tošom. Sportašica je, kažu oni, još prije tri mjeseca unajmila stan za sebe u Skoplju. A s Tošom, tvrde, nije bila u ljubavnim, nego samo u prijateljskim odnosima. Što je on izjavljivao u svim intervjuima posljednjih mjeseci.

Što je, zapravo, od svega točno? Ako su njih dvoje zaista bili u vezi, zašto ju je on skrivao od medija? Plavokosa rukometašica objašnjava da je to tražila njegova menadžerica Ljiljana Petrović.

– Ljiljana i još neki ljudi iz njegovog okružja inzistirali su da Toše ima imidž slobodnog momka. On se s tim nije slagao, ali mi je rekao da pričekam do Nove godine, da prođu svi njegovi koncerti, pa da će stvari staviti na svoje mjesto – kaže Andrijana Budimir.

Talentirana, 182 centimetra visoka rukometašica, rođena je 27. prosinca 1979. u Osijeku iz kojeg se 1991. s obitelji preselila u Beograd. Igrala je u brojnim europskim rukometnim klubovima: Crvenoj zvezdi iz Beograda, Napretku iz Kruševa, Kometalu iz Skoplja, Slagelseu u istoimenom danskom gradu, a 2004. odigrala je jednu sezonu u Podravki iz Koprivnice. Tošu je upoznala 2001. u jednom kafiću u Skoplju gdje je sa suigračicama iz skopskog kluba Kometal Đorđe Petrov slavila osvajanje titule prvakinja Europe.

– Toše je te večeri pjevao na trgu na kojem nam je organiziran doček, a onda smo se oko tri ujutro svi zatekli u istom kafiću. Nastalo je ludilo. Jedna moja suigračica povukla me za ruku i upoznala s njim. Dogodila nam se ljubav, i to ona koja se događa samo jednom u životu – prisjeća se Andrijana, koja je na Svjetskom prvenstvu 2005. proglašena najljepšom rukometašicom svijeta.

Toše i Andrijana u vezi su bili tri godine, a onda je puklo. Presudila im je, pričalo se, razdvojenost, previše obveza i premalo viđanja, ali i ljubomora – s obiju strana. Toše se posvetio glazbenoj karijeri, a Andrijana sportskoj. Prije godinu dana potpisala je za španjolski klub Astroc Sagunto i preselila se u Valenciju.

Između nje i Toše je, ispričala je Andrijana, ponovno zaiskrilo 25. siječnja ove godine, kad ga je nazvala da mu čestita rođendan. Uz nju je tada bila njezina sestra Senka, s kojom je Toše cijelo vrijeme raskida, kaže Andrijana, bio u kontaktu, govoreći joj da još voli svoju bivšu djevojku. Andrijana je ispričala da je Toše bio oduševljen zbog neočekivane rođendanske čestitke i uskoro ju je posjetio u Valenciji.
Bio je kod nje, kaže, nezaboravnih deset dana, a nakon toga je ona još kratko vrijeme ostala u Valenciji: raskinula je ugovor i u travnju se preselila u Skoplje. Zbog Toše, k Toši.

O njihovoj ponovno rasplamsaloj ljubavi Andrijana je predočila "dokaze": SMS poruke pune nježnosti i brižnosti. Jednu od posljednjih poslao joj je s kobnog puta prema Zagrebu, a u njoj joj je napisao: "Sve ima smisla otkad si ponovno u mom životu." Kad je automobil s Tošom, njegovom menadžericom Ljiljanom Petrović i vozačem Georgijem Georgijevskim stigao na hrvatsku granicu, Toše ju je nazvao i još jednom joj poželio laku noć. Dva sata poslije mladi pjevač zauvijek je zaspao.

Ovih dana dovršeno je vještačenje prometne nesreće. Utvrđeno je da su njezini uzroci bili velika brzina i nepoštovanje razmaka između vozila. Prema nalazima prometnog vještaka, u trenutku kad je Tošin volkswagen touareg udario u kamion, kretao se brzinom od 171 kilometra na sat, što je za 41 kilometar više od dopuštene brzine na autocesti.

Rekonstrukcijom je utvrđeno da je automobil najprije udario u branik kamiona, a potom se podvukao pod kamion i udario u lijevu gumu, dok je krov udario u sanduk ispod kamiona. Toše Proeski glavom je udario u prednji dio krova i na mjestu poginuo. Vještak kaže da nema dokaza o tome jesu li Georgij i suvozač Toše bili vezani. Zračni jastuci nisu se otvorili. Rodbina Georgijevskog ovih će dana podnijeti zahtjev da se ispita jesu li stražnja svjetla kamiona u trenutku nesreće bila ispravna.

Georgij Georgijevski je iz bolnice u Novoj Gradiški, u tajnosti, u večernjim satima prebačen u bolnicu u Skoplju, a druga putnica iz automobila, Ljiljana Petrović, pokušava nastaviti život. Kako bez Toše, koji je bio njegov neizostavni dio posljednjih devet godina. Mladi pjevač Ljiljanu je često nazivao drugom majkom: kamo god išao, ona je bila uz njega. Prema Toši se ponašala izrazito zaštitnički, kao lavica koja štiti svoje mlade. No, ni ona posljednjih dana nije ostala pošteđena glasina. Priča se da su joj blokirane kreditne kartice i da je u velikim dugovima. Jedni tvrde da je to rezultat njezinog neracionalnog ponašanja, a drugi da je sve što ima nesebično uložila u Tošu. Vjerovala je da je njezin štićenik predodređen za velike uspjehe i veliku karijeru – koja je tužno i prerano završila.

Tošina diskografska kuća za Hrvatsku (Hit Records) je zajedno s obitelji Proeski, Ljiljanom Petrović i Tošinom matičnom produkcijskom kućom AWARD Entertainment iz Makedonije uputila priopćenje za medije u kojem je svim njegovim prijateljima, kolegama i obožavateljima uputila iskrene zahvale. Hit Records posebno je naglasio da će u organizaciji zagrebačkog koncerta u spomen Toši, o kojemu se počelo pričati, sudjelovati isključivo uz pristanak njegove produkcijske kuće, menadžerice i roditelja.
Mnogi se pitaju hoće li, nakon svega, biti objavljen album koji je mladi Makedonac snimao za svjetsko tržište na engleskom jeziku. Glazbeni producent i Tošin prijatelj Miro Buljan kaže da je album bio pri kraju.

– Osamdeset posto materijala je završeno. Pjesme su se snimale u Londonu i Stockholmu, a napisali su ih engleski autori. Toše se nije vezao za neku inozemnu diskografsku kuću, već je potpisao ugovor s jednom stranom kreativnom agencijom koja je financirala album i obvezala se da će, kad on bude gotov, organizirati koncert za diskografe i odabrati najboljeg ponuđača – kaže Miro Buljan, kojemu je Toše dao da presluša sve pjesme za album na engleskom.

Zagrebački koncert u spomen

– Dogovorili smo se da će sljedeći album za strano tržište napraviti pola Englezi, a pola mi u Hrvatskoj – otkriva Miro Buljan, naglašavajući da je Toše imao sve adute da postane zvijezda i izvan Balkana: imao je vrhunski glas, bio je zgodan, a uz to dobra i ljubazna osoba. Miro je Tošu upoznao na koncertu Tonyja Cetinskog u Umagu u srpnju 2004., gdje su dva pjevača zajedno otpjevala pjesmu "Stari morski vuk". Toše je Buljana pitao bi li mu napisao neku pjesmu, pa mu je on poslao CD s 15 svojih skladbi. Prvu suradnju ostvarili su na Tošinom albumu "Pratim te" iz 2005., a Miro mu je za posljednji album "Igra bez granica" (objavljen u Hrvatskoj u kolovozu) aranžirao i producirao sedam pjesama. Poslovna suradnja prerasla je u prijateljstvo.

– Kad bi Toše došao u Zagreb, najčešće bismo se okupili u mom stanu ili stanu zajedničkih prijatelja Miroslava i Snježane Popović. Sjeli bismo za večeru, popili čašu vina, zapjevali ili pogledali film na DVD-u. Sjećam se kad mi je Toše rekao da su se on i Andrijana pomirili: bilo je to 26. ožujka, kad smo u Ljubljani snimali pjesmu "Veži me za sebe" – priča Miro Buljan.

Nikša Bratoš, producent i aranžer, koji je na albumu "Igra bez granica" potpisao također sedam pjesama, makedonskog pjevača upoznao je prije nepunu godinu dana. A proljetos je upoznao i Andrijanu, kad je s Tošom došla u Zagreb.
– Nekoliko ju je puta doveo sa sobom u studio. Obično bismo kratko popričali, a onda bi nas ona ostavila da radimo. Djelovala mi je veoma simpatično, a iako mi Toše nije mnogo pričao o njoj, to što ju je dovodio na radno mjesto najviše govori o tome koliko mu je do nje bilo stalo – smatra Nikša Bratoš.

Na Tošinom posljednjem albumu radio je kompozitor i tekstopisac Miroslav Drljača Rus, direktor Hit Recordsa, koji je autor naslovne pjesme "Igra bez granica". Ta se pjesma Toši toliko svidjela da je po njoj nazvao cijeli album. Dva su se glazbenika tijekom rada veoma zbližila pa ga je Tošina smrt strašno pogodila. No, uspomene na njega nije spreman podijeliti s javnosti.

– Morate me razumjeti, nemam snage govoriti o Toši, to mi je još uvijek previše bolno. Sad je vrijeme za tugu – kaže Miroslav Rus.
Najveća tuga ipak vlada u kući Tošine obitelji u Kruševu. Njegovi neutješni roditelji Domenika i Nikola te sestra Dora svakodnevno odlaze na njegov grob. I to po nekoliko puta. Uglavnom rano ujutro ili kasno uvečer, kad se kruševačko groblje isprazni. Da budu sami sa svojim sinom. I svojom boli.

zauvijekproeski
Blogger za naseg ANDJELA...da ga ne zaboravimo... TOSE VOLIMO TE...

3 komentara

  1. ne znam šta da kažem nemam riječi on je anđeo i Toše će zauvijek biti u našim srcima bio je najbolji i imao je najljepši glas na svijetu anđeoski glas i ja ću ga zauvijek pamtiti počivao u miru Božjem.

Komentariši