Intervju – Andrijana Budimir! – „NA GROBOT NA TOŠE TAGUVAM SAMA!„

Intervju – Andrijana Budimir! Nema potreba nikoj da me gleda, da gi registrira moite solzi i mojata bolka. Samo jas znam kolku mi e teško . „Ne go prežaliv Toše! Vsušnost, izleguvam na insistiranje na moite prijateli. Ne sakaat da me ostavaat sama doma da ne zapadnam vo depresija„
Nejzinata pojava ne može da ostane nezabeležana. Iako prekina da igra rakomet taa ne go izgubi natprevaruvačkiot du vo sebe. Andrijana e mlada, uspešna, čuvstvitelna i postojano vo centarot na vnimanieto na širokite narodni masi. No, ona što ja izdvojuva i ja pravi posebna e nejzinata začuduvuvačka rabrost po smrtta na nejziniot dečko Toše Proeski. Taa ja imaše najgolemata sreќa da saka i da bide sakana od našata megapejačka ѕvezda, a istovremeno doživea i golema tragedija. Prodolžuva da živee ponatamu i bez Toše, so golemata poddrška od nejzinata majka i pomalata sestra Senka.
Otkako zagina Toše nemaš prostor za svojata privatnost, novinarite i paparacite postojano te sledat. Čuvstvuvaš li pritisok poradi toa?
Da, ponekogaš toj pritisok e navistina golem, osobeno koga ќe pročitam nekoja nevistina za sebe, a niv gi imaše vo golem broj. Najprvo ќe se iznerviram, a potoa seto toa ќe go zaboravam. Iako znam deka novinarite si ja vršat svojata rabota, golemo optovaruvanje e koga ja gubiš privatnosta. Vo sekoj slučaj jas dobro stojam so novinarite, iako velam deka znaat da me iznerviraat. No, ne sum zlopamtilo!
I pokraj se što preživea vo izminatiot period, sobra rabrost i prodolži ponatamu. Što beše presudno da ostaneš vo Skopje?
Ima mnogu raboti što emotivno me vrzuvaat za Skopje i Makedonija. Ušte dodeka igrav rakomet za “Kometal“ steknav vistinski prijateli koi navistina mnogu mi pomognaa i bea so mene vo najteškiot period na mojot život – koga zagina Toše. Ne znam točno što beše presudno, verojatno od se pomalku koga ќe go sostavam mozaikot!
*Koi se tvoite vistinski prijateli so koi privatno se družiš?
Nema dilema deka toa se: Indira Kastratoviќ, Mimi Ќupiќ, Dragana Klopčevska… Tie se samo del od luѓeto što gi sakam i koi me sakaat. Gi poznavam dolgo i ne vrzuva iskreno prijatelstvo.
Zaraboti dosta pari, no dali misliš deka gi investira na vistinski način?
Toa beše period vo koj razmisluvav kade i vo što da gi investiram parite i togaš slučajno ja zapoznav Irena. Imavme mnogu zaednički idei koi gi realiziravme. Se seќavam deka si rekov: “Mesto da se ’vlečkam’ po tuѓite saloni, zošto da nemam moj i da uživam vo negovite blagodeti“.
I… uživaš li?
Uživam! Osven što uživam vo site relaksacii, koga ќe se premoram od uživanjeto, prodolžuvam so nevrzani kafe-muabeti vo bliskite kafulinja so moite prijatelki. (se smee) Ќe padne i po nekoj trač, toa e neizbežno. Živi luѓe sme, neli?!
Tračariš?
Ne sum tračarka, toa mi e nekako prosto, što znam… Ne sakam nitu koga mene me tračarat, no sakam da pročitam nešto od privatnosta na nekoja slavna svetska ličnost od tipot na Naomi Kembl ili za nekoja od bliskoto sosedstvo, na primer Ceca Ražnatoviќ, Severina, taka nekako. Tie mi se onaka da rečam, kul-ženi!
Važiš za isklučitelno sportski tip na žena koja ne podnesuva da se šminka. So otvaranje na salonot možebi gi smeni navikite?
Ne, ostanav dosledna na sebe si. Ne podnesuvam da bidam našminkana i koga mi e neopodno da bidam našminkana. Edvaj čekam da završam se i so vlažni maramički da ja vadam šminkata. Togaš čuvstvuvam golemo olesnuvanje.
Beše proglasena za najubava rakometarka na svetsko nivo spored glasovite pristignati na internet. Dobi li ponuda da se najdeš vo svetot na modata i ubavinata možebi kako manekenka?
(se smee) Koj bi me zemal mene? Voopšto ne mi beše važen izgledot, najvažen mi beše rakometot i igrata na terenot. Jas sum sportist i nikogaš ne bi možela da se zamislam na nekakvi foto-sesii, kako top-model. Zdodevno mi e seto toa.
Što misliš za ženite što se optovareni so svojot izgled i koi vo plastičnata irurgija go gledaat edinstveniot spas?
Na sekoja od nas nešto i nedostasuva. Osobeno sega koga site preku mediumite sme bombardirani so fotografii na vistinski barbiki koi postavuvaat visoki standardi. Pa zošto togaš da ne bideme zadovolni, ako toa ni e dostapno so novite dostignuvanja na medicinata?!
Što može da te iznervira?
Lagata i koga nekoj docni na dogovoreno mesto. Jas sum iskrena i otvorena ličnost naviknata na eden sportski režim, nikogaš ne docnam. A toa go očekuvam i od drugite.
*Na što najmogu znaeš da otkačiš koga si vo šoping?
Definitivno na čevli i toa onie so visoki potpetici. Moeto stapalo vleguva vo onie so br. 41, a potpeticite visoki 10 sm najdobro mi prilegaat.
Naskoro ќe staneš sopstvenik na nov avtomobil, ќe ni otkrieš li na koj?
Da. Vo posledno vreme mnogu pari trošev vozejќi se so taksi, pa neopodno mi beše da imam svoj avtomobil. Izborot padna na “fiat-pro“, kogo go čekam veќe nekolku meseci, no se nadevam deka najposle ќe pristigne.
Dali ušte veruvaš vo ljubov na prv pogled. Ti se slučilo li da ja počuvstvuvaš “amorovata“ strela?
Da, jas veruvam vo romantična ljubov. Mi se sluči silno da se vljubam i taa ljubov sekogaš ќe ja pametam, do krajot na mojot život. Toa na celata nacija i e poznato. Znaete mnogu dobro na kogo mislam!
Koi kriteriumi treba da gi ispolnuva mažot koj saka da te osvoi?
Mora da bide povisok od mene i fizički da me privlekuva. (se smee) Mažite imaat strav od visoki i uspešni ženi, nemaat dovolno rabrost da im prijdat. Otsekogaš sum go čuvstvuvala toa, a osobeno sega.
So koe orudie treba da raspolaga mažot što saka da te osvoi, što prvo zabeležuvaš kaj dodvoruvačot?
Maži, site vie vnimavajte sega: vašite oči i pogledot kažuvaat se! Duri i ona što sakate da go sokriete od mene, načinot na koj me gledate ve izdava!
Se poveќe ženi odlučuvaat da rodat dete, iako nemaat postojan partner. Što misliš ti za toa?
Vo 21-ot vek ništo ne me iznenaduva. Ženite se emancipirani, finansiite ne im se problem. Sepak, mislam deka deteto treba da ja ima ljubovta na dvajcata roditeli.
Tvoite bliski te pofalija deka dobro gotviš, deka uživaat vo tvoite gurmanski specijaliteti. Što ima neobično vo tvoeto gotvenje?
Dobro gotvam, ama ne sakam da jadam sama. (se smee) Zatoa i zemav salon što e opkružen so kafeani vo koi se nudi prvoklasna rana, na koja ne možam da i odoleam. Vo slučaj da stavam nekoe kilo poveќe, letoto pred nas me potsetuva deka moram da vnimavam da ne preteram so kilogramite.
Dali prvoto tvoe intervju po smrtta na Toše dadeno za rvatskite mediumi beše izmisleno od strana na tamošnite novinari, kako što se zboruvaše kaj nas vo Makedonija?
Da, navistina im dadov intervju! No, pod neverojatno mnogu čudni i neverojatni okolnosti. Nitu samata jas ne bev svesna za seto ona što go zboruvav. Kako vo nekoe bunilo. Dali bev pod inekci, ne znam! Ne znaev što se slučuvaše okolu mene, ne znaev deka go izgubiv Toše. Celata bev kako izgubena! Možebi novinarkata pretera so nekoi prašanja, no kažav ne bev ni svesna za ona što mi se slučuvaše!
Kontaktiraš li so semejstvoto na Toše i so negovite bliski prijateli, luѓeto od Kruševo velat deka ne te gledaat često tamu, na negoviot grob ?
Na grobot na Toše odam koga tamu nema luѓe, a osobeno koga ve nema vas novinarite. Mojata taga sakam da ja podelam sama so nego. Nema potreba nikoj da me gleda, da gi registrira moite solzi i mojata bolka. Samo jas znam kolku mi e teško. Tamu vo Kruševo se sreќavam i so nekoi luѓe što ni bea i ostanaa bliski na mene i Toše.
Kako reagiraš na komentarite deka počna prerano da izleguvaš i da se žurkaš?
Izleguvam ponekogaš. Neodamna me vidovte i na gala-promocijata na vašeto novo spisanie “Ubavina i zdravje“ vo “Duomo“. A, što možam? Životot si odi ponatamu. Jas ne go prežaliv Toše! Vsušnost, izleguvam na insistiranje na moite prijateli. Ne sakaat da me ostavaat sama doma da ne zapadnam vo depresija. I samata se trudam da prodolžam da živeam ponatamu! Kade i da sum, se zadržuvam kuso, iako druženjeto so dragite luѓe e toa što mnogu mi pomaga vo celava ovaa situacija vo koja što se naoѓam bez mojot Toše.
Neodamna našiot paparaco te snimi kako razgleduvaš dolna obleka, a slikite potoa go obikolija Balkanot?
Vašiot paparco trebaše da napravi ušte fotografii za da ja kompletirate prikaznata. Vaka ne se dozna deka gaќičkite što gi razgleduvav bea nameneti za mojata prijatelka Dragana, koja sakaše da se podnovi so gaќički od novata kolekcija. Znači, ne gi kupuvav za mene, zatoa što navodno imam nov dečko. Nemam dečko! No, što ima lošo vo toa ako kupuvam intimna obleka? Zar za toa mora da postoi nekoja posebna pričina ili e toa mnogu važen nastan poradi koj se rastrevoži nacijata, a koj ne može da ne vi izbega vam od “Svet“?!
Dali mu se javi na Boki 13 za da mu kažeš da ne gi kupuva golemite broevi od eden poznat skopski butik, zašto poradi nego ti ne možeš da dojdeš na red?
(se smee) Vo toj butik ima golem izbor na modeli i broevi, taka što i jas i Boki možeme da si najdeme parče što sosema ќe ni odgovara. A i stilot na Boki mnogu se razlikuva od mojot stil! Mojot stil e poženstven od stilot na Boki! (se smee)

zauvijekproeski
Blogger za naseg ANDJELA...da ga ne zaboravimo... TOSE VOLIMO TE...

2 komentara

Komentariši